Klub mladih IDS-a Liburnije

utorak, 17.03.2009.

Održan IV. Sabor Kluba mladih IDS-a, Ana Puž izabrana za dopredsjednicu Kluba mladih IDS-a

Klub mladih IDS-a na IV. Saboru održanog ove subote u Vodnjanu, koji je okupio više od stotinu i pedeset mladih članova ispod 30 godina, proslavio je petu godišnjicu djelovanja. Na Saboru je kao predstavnici Liburnijske podružnice sudjelovalo i naših 8 fiducijara.

U Istarskom demokratskom saboru je više od 800 mladih članova, koji predstavljaju gotovo petinu ukupnog članstva i važan izvor svježih političkih ideja.

Podršku na IV. Saboru Kluba mladih IDS-a podršku su im dali predsjednik stranke Ivan Jakovčić, predsjednik savjeta IDS-a Darko Lorencin, glavni tajnik stranke Tedi Chiavalon, gradonačelnik Pule, saborski zastupnik te prvi i počasni predsjednik kluba mladih IDS-a Boris Miletić, kao i županijska vijećnica Katarina Nemet, te domaćini gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i predsjednik IDS-a Vodnjana Filip Macan.

„IDS je stvorio zajedništvo u Istri, IDS je organizirao Istrijane, znali smo reći „NE“ kada je trebalo, ne nacionalizmu i ne ratu, znali smo reći i „DA“, da za toleranciju, da, jer svatko ima pravo na svoj izričaj i govor.

Ovo je mandat koji otvara sve političke teme iz '90-ih, kada smo osnivali stranku, istaknuo je svom obraćanju pomlatku stranke predsjednik IDS-a Jakovčić, tražeći od njih angažman u politici, jer, kako je rekao „ako se vi ne budete bavili politikom, politika će se baviti vama“.

Glavni tajnik stranke Tedi Chiavalon istaknuo je kako je IDS stranka koja podupire mlade u njihovom političkom angažmanu.
- IDS nikada nije imao više mladih u stranci. Vi ćete biti motor koji će nam pomoći pobijediti na izborima! Da se izrazim slikovito, motom iz jedne od prethodnih kampanja IDS- DDI – je Non solo politica/Više od politike, i mislim da ste vi to primijetili i potvrdili vašim dolaskom. 2009. otvaramo novu stranicu, kada uđemo u EU pokrenut ćemo pitanje autonomije Istre i dajem vam zadatak da razmišljate u tom smjeru. Prva stanica na tom putu su lokalni izbori, izjavio je Chiavalon.

Prvi i počasni predsjednik Kluba mladih IDS-a, jedan od osnivača, Boris Miletić, istaknuo je kako je snaga IDS-a u mladima.
- IDS je mlada stranka, od 5000 članova 800 su mladi, to je naša snaga. IDS je stranka koja ima rezultate. Mene osobno su IDS-u privukle političke ideje kao regionalizam, decentralizacija, zaštita istarskih vrijednosti i primjerice demilitarizacija, kaže Miletić.

Klub mladih IDS-a predstavio je Predizborni program, kojeg je potvrdio Sabor Kluba.

O Županijskom predizbornom programu za lokalne izbore govorio je predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Grgeta koji je posebno istaknuo kako će u idućem mandatu Klub mladih IDS-a inicirati osnivanje zasebnog Upravnog odjela za mlade u Istarskoj županiji.

Na taj način, na jednom ćemo mjestu imati koncentrirano znanje i operativne resurse za provođenje svih javnih politika koje su sumjerene mladima, od obrazovanja i znanosti, do zapošljavanja mladih, rješavanja stambene problematike do ostvarivanja njihovih potreba što se tiče kulture, zabave, civilnog društva i sporta. To će biti još jedno područje gdje će Istra biti regija ispred svojeg vremena u okviru Republike Hrvatske, a u rangu najrazvijenijih regija u Europi, izjavio je Marin Grgeta Klub mladih IDS-a zalaže se i za razvoj i jačanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Pulsko sveučilište prema njima treba postati centar istarskog znanja, a Istra kao društvo znanja dugoročan je cilj. Posebno se zalažu za otvaranje novih odsjeka. Drže je da potrebna veća podrška istarskim studentima izvan županije, a posebno na najboljim europskim i svjetskim sveučilištima.

Zagovaraju „agresivnu“ informatizaciju javne uprave, zalagat će se za Istru pune zaposlenosti, postavljaju model rješavanja stambenog pitanja mladih u Istri, oštro se protive izgradnji TE Plomin III na ugljen, zalažu se za modernizaciju kanalizacijskih sustava i sustava za pročišćavanje voda, zbog očuvanja čistog mora i okoliša, što je preduvjet održivog turizma kao okosnice istarske privrede.

Jedan od većih izazova bit će im pokretanje novih preventivnih zdravstvenih programa za mlade, a to se posebno odnosi na alkoholizam i spolne bolesti kao i za uvođenje cjepiva protiv HPV-a za sve djevojčice. Predlažu uvođenje zavičajne nastave u škole za jače njegovanje i zaštitu istarskog identiteta kod mladih u vremenu globalizacije.

Od radnih obveza Sabor je potvrdio dva člana Predsjedništva kluba mladih IDS-a Tomislava Vedu s umaškog područja i Ivana Ribarića s buzeštine, te je izabrana i nova potpredsjednica Kluba mladih IDS-a Ana Puž iz Opatije, donosno liburnijske podružnice stranke

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #