Klub mladih IDS-a Liburnije

ponedjeljak, 22.12.2008.

Konferencija Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI

16. prosinca u Zagrebu je održana Konferencija pod nazivom "Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena" u organizaciji udruge CESI, a kojoj je prisustvovala i predsjednica KM IDS-a Liburnije Korana Kraguljac.
Tema konferencije bila je uloga mladih žena u društvu i politici.

U nastavku prenosimo zaključke konferencije:

Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti naveo je četiri najčešća tumačenja zašto žene ne participiraju u politici: jer nemaju resursa, jer nemaju interesa, jer ih "nitko nije pitao" i jer im formalna i neformalna institucionalna pravila onemogućavaju ulazak u politiku. Žene su u Hrvatskoj obrazovanije od muškaraca, istraživanja pokazuju da postoji interes žena za politiku, a formalna pravila omogućavaju ženama da se bave politikom. No živimo u patrijarhalnom društvu koje još uvijek smatra da "žene nisu za politiku" i da je politika "muški posao", a sveprisutni seksizam otežava ženama pristup političkim institucijama te obeshrabruje one koje se uključe. Istovremeno političke stranke nemaju strategije za uključivanje žena i mladih u svoje članstvo, što upravo mlade žene ostavlja na marginama politike. Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, predstavila je kampanju za veću participaciju žena na predstojećim lokalnim izborima i pritom napomenula da je glavna odgovornost za veći broj žena u tijelima vlasti na političkim strankama. Emina Bužinkić, predsjednica Mreže mladih Hrvatske istaknula je da u Hrvatskoj živi 900 000 mladih ljudi, a Martina Stažnik, programska direktorica DIM-a iznijela je podatak da svega 6,3% članova županijskih i gradskih vijeća čine mladi dok među njima mlade žene čine oko 27,3%.

Sudionice Konferencije zaključile su da političke stranke moraju razviti strategije za uključivanje mladih žena u politiku, da trebaju unutar stranaka stvoriti okruženje u kojem se seksizam neće tolerirati te da je potrebno dodatno osnažiti ženske organizacije političkih stranaka te u njih u većem broju uključivati mlade žene.


Izvor: www.cesi.hr

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #