Klub mladih IDS-a Liburnije

nedjelja, 19.04.2009.

Klub mladih IDS-a pokreće edukativnu kampanju "Ovaj put biram ja"

Klub mladih IDS-a počinje edukacijsku političku pretkampanju za sve mlade pod nazivom „Ovaj put ja biram“, najavili su na konferenciji za novinstvo u sjedištu IDS-a predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Grgeta, Duško Kišberi glavni tajnik Kluba mladih IDS-a, Luka Glušac predsjednik Kluba mladih IDS-a Puljštine i te Hana Fornazar tajnica mladih IDS-a Pula.

- Glasanje na izborima je prvi važan korak u uključivanju mladih u politički i izborni proces. Uspjeh naše akcije mjerit će se povećanjem odaziva mladih na lokalne izbore u svibnju. Osnovni cilj pretkampanje „Ovaj put ja biram“ je educiranje mladih o izbornom procesu i poticanje mladih da se u njega aktivno uključe. Ukoliko se mladi ne uključe u donošenje političkih odluka, to ne znači da se te odluke neće donijeti, nego da će ih netko donoditi umjesto njih, izjavio je predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Grgeta .

- Svjedoci smo sve veće apatije birača, a naročito kod mladih i toj glavni razlog zbog kojeg pokrećemo ovu kampanju. Jedna od osnovnih atributa demokracije je vladavina većine. Na prošlim lokalnim izborima izašlo samo 22% od ukupnog broja upisanih birača mlađih od 30 godina. Smatramo da je jedan od razloga nezainteresiranosti mladih birača neinformiranost i neupućenost u politički proces, rekao je Kišberi .

- Kampanja je namjenja prvenstveno mladim biračima, onima koji prvi put biraju ali svima onima koji bi željeli saznati nešto više o izbornom procesu, pravima birača te o novinama u načinu izbora jer na ovim izborima se po prvi put kandidati za izvršna tijela, načelnici, gradonačelnici i župani biraju nešposredno. Na mapama koje ćemo djeliti prikazane su i opisane razine vlasti u Istri, a koje se biraju na ovim izborima, a uz njih djelit ćemo kalendar kao podsjetnik na sam dan održavanja te kemijsku olovku kao simbolično sredstvo s kojim mladi mogu izraziti svoju volju na izborima zaokruživanjem broja stranke za koju žele glasati, izvijestio je tajnik Kluba mladih IDS-a Duško Kišberi.

S obzirom na to da je ovaj projekt nadstranački i ima za cilj opće dobro -povećati izlazak mladih na izbore, Klub mladih IDS-a dobio je potporu projektu organizacija mladih i studenata u Istarskoj županiji, kao što su Studentski multimedijalni centar, Centar za mlade, Studentski zbor Sveučilišta „Jurja Dobrile“, ali i Mreže mladih Hrvatske te drugih, rekao je Grgeta.
- Početak kampanje zakazan je za 11. travnja u 10 sati na križanju Ciscuttijeve i Flanatičke ulice kod fontane, a počinje postavljanjem info pointa i uličnom akcijom s breakerima i bubnjevima, gdje će članovi Kluba mladih IDS-a dijeliti izborne mape, kalendar i kemijsku olovku mlađima od 30 godina, najavio je Luka Glušac.

- Izborne mape će se dijeliti po svim podružnicama Kluba mladih po Istri i Liburniji u razdoblju od 11. do 25. Travnja, kada završava pretkampanja „Ovaj put ja biram“. Ukupno ćemo ciljano podijeliti 10 tisuća mapa, kalendara i kemijskih olovki. Nakon ulične akcije program se nastavlja navečer u prostorijama MC Student u multimedijalnom centru Karlo Rojc, javnom tribinom „Mladi i lokalni izbori“ na koju su pozvani da dođu mladi iz cijele Istre. Na javnoj tribini predavanje će održatiMarin Grgeta i Duško Kišberi koji su po struci diplomirani politolozi, te će predstaviti koga, zašto i kako biramo na ovim lokalnim izborima na kojima se prvi put neposredno biraju načelnici, gradonačelnici i župan. Također odgovarat će na upite mladih i na taj način dodatno ih educirati, pojašnjava Glušac.

- Info point u Puli raditi će svaki dan osim nedjelje i praznike u vremenu od 10 do 13 sati. Nalazit će se na križanju Ciscuttijeve i Flanatičke ulice kod fontane, izvjestila je Hana Fornazar.

U srijedu 15. travnja, u Pazinu u 19 sati održava se okrugli stol gdje su sudionici predsjednici županijskih organizacija pomladaka političkih stranaka, udruga mladih Istarske županije i studentskih udruga. Tema okruglog stola je „Mladi i lokalni izbori“. Cilj nam je definirati probleme mladih u svim slojevima društva i te informacije koristiti za politiku za mlade, rekla je Hana Fonrazar.
Javne tribine održat će se i u Poreču, Vodnjanu, Rovinju, Umagu, Pazinu, Vrsaru, Labinu i Opatiji gdje će educirani timovi Kluba mladih IDS-a predstavljati koga, zašto i kako biramo na ovim lokalnim izborima.

- 09:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #